Yazı Dizisi: Yapay Zeka ve Dövme Sanatı

15-04-2025 16:29
Yazı Dizisi: Yapay Zeka ve Dövme Sanatı


Dövme sanatı, yüzyıllardır insan bedeninde sonsuza dek yok olmayacak eserler yaratmanın en etkili yolu. Peki, kabilelerden uygarlıklara büyük bir geçmişe ve kültüre sahip bu kadim sanat, yapay zeka teknolojisiyle birleştiğinde ne olur? İlham mı artar, yoksa ruh mu kaybolur? Tüm dünyanın gündeminde olan yapay zeka teknolojisi, sanat alanında da birçok yeni pencere açtı. Bu pencereleri açarken çokça tartışmaya da yol açtı. 


Dövme sanatı ve yapay zeka teknolojisi ilişkisi üzerine sanatçılar pek çok görüşe sahip. Yapay zeka ile dövme tasarımı yapmak sanatçılar için; sanat ve teknolojinin buluştuğu bir noktadan ilerlemek mi yoksa ruhu tüketen, üretme kabiliyetini makineleştirerek yok eden bir yozlaşma mı? 


Yazı dizimizde "yapay zeka teknolojisi & dövme sanatı ilişkisi", "dövme tasarımında yapay zekanın yükselen rolü" gibi başlıkları keşfediyoruz. 

Birinci Bölüm: Yapay Zeka Teknolojisi & Dövme Sanatı İlişkisi Nasıl Başladı?


Yapay zeka, yaşamımıza gün be gün daha emin adımlarla yerleşiyor. Ev işlerimizi kolaylaştıran ev aletlerinden, eğitim hayatımızda ders çalışma arkadaşı olmaya varan çözüm odaklı ve güvenilir bir teknoloji sunuyor. Akademik programlamalar hatta özel hayatımızdaki sorunların çözümü için bile neredeyse yapay zeka teknolojisine başvuruyoruz. 


Konu sanata geldiğinde işler biraz değişiyor. Ruhun ve beynin ilhamını yapay zeka gibi "robotik" ve "cansız" bir düzenin ellerine teslim etmek dövme sanatını tehdit mi ediyor aksine ona yeni bir soluk mu getiriyor? 


Dövme sanatında bir görüş yapay zekanın sanatçılar için ilham veren ve zaman kazandıran bir yol arkadaşı olduğunu düşünüyor. Müşteriler için ise benzersiz bir tasarım imkanı sunduğuna emin.Bir çevre de sanatın o büyülü ilhamınının yalnızca sanatçının kendinde bulması gerektiğine inanıyor. Bir tınıda, bir düşüncede ya da bir yaşanmışlıkta belki ama sanatçının kendi keşfinde olarak görüyor. 


Yapay zeka teknolojisi & dövme sanatı ilişkisi aslında büyük bir çoğunlukla, yoğun tasarım süreçlerinden kaynaklı tasarımcı ya da grafikerlerin gereksinimlerinden doğdu desek yanlış olmaz. Geleneksel "dövmecilik" kavramında ya da bundan sadece birkaç yıl geriye gittiğimizde dövme stüdyolarında işleyiş sadece usta-çırak ilişkisinden ibaretti. Dövme sanatçısı dövmeyi tasarlıyor geri kalan hemen her şey çırağın ellerinden öpüyordu. 


Bu durum çıraklıktan ustalığa geçiş için çok iyi bir fırsattı elbette. Ustasından her inceliği gün boyu takip ederek öğrenmek, sık sık tasarım yapmaya yardım etmek, dövme set upını hazırlamak kaldırmak derken dövme sanatının tüm inceliklerini ustasından öğreniyorlardı. 


Dünyada ve Türkiye'de inanılmaz bir ivme kazanan dövme sanatı ile sektörde dövme sanatçısı ihtiyacı doğdu. Bu talebe göre sanatçılar gün geçtikçe artış gösterdi diyebiliriz. Birçok dövme stüdyosu yaşanan yoğunluk için işleyişlerine yeni bir sistem getirdi. Dövme yaptırmak isteyen müşterilerin organize edilip randevularının oluşturulması, stüdyoya gelen müşterilerin karşılanması, tasarım süreçlerini oluşturup geliştiren dizayn ekipleri gibi birçok görev tanımı gelişti. 


Bu görev tanımlarının her birinin işlerini kolaylaştıran yapay zeka teknolojileri de devreye girdi. Müşterilerin organize edilmesi, hatırlatıcı ya da anımsatıcı programlar, müşteri karşılama otomatik yazışmaları, tasarımları eşsiz bir biçimde ve hızlıca geliştiren yapay zeka programları gibi birçok AI uygulaması dövme sektöründe yerini aldı. 


Dipnot:  Dünyada da revaçta olan bu sistemde dövme stüdyoları giderek artış gösteriyor. İşte tam da bu noktada dövme sanatını yapan sanatçı, dövme tasarımını ya da müşteriyi son ana kadar neredeyse hiç görmemeye başladı. Tabi bu her yerde böyle diyemeyiz. Hala bazı dövme sanatçıları asistanları olsa dahi dövmenin tüm sürecini kendi de içinde olduğu bir düzende takip ediyor. Bazı dövme severler bir sanatçının kendine özgü tasarımlarını görüp onun tasarımı bir dövmeyi taşımak isteyebiliyor. Bazı dövme müşterilerinin ise yalnızca aklındaki tasarımı eşsiz bir biçimde tasarlatıp en iyi şekilde yaptırmaktan başka bir talebi olmuyor. Bu iki düşünce yapısı ve talep de hiçbir zaman yok olmayacak elbette. 


Yazı dizimizin ilk bölümünde yapay zeka (AI) ve sanatına dair genel bir bakış açısı sunmak istedik. "Yapay Zeka Teknolojisi & Dövme Sanatı İlişkisi Nasıl Başladı? konusunu ele aldık. Golden Arrow Tattoo Supply ailesi olarak her yeni teknoloji gibi, yapay zeka (AI) teknolojisinin de sadece bir araç olduğunu düşünüyoruz. Yazı dizimizin ikinci bölümünde "Yapay Zeka ile Dövme Tasarımı Yapmak" konusuna değineceğiz. Golden Arrow Tattoo Supply her zaman en büyük değeri sanata ve sanatçıya vermeye devam edecek... 


Editör:
İrem Büyükbalcı
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.