Dövme Hakkında En Çok Sorulan Sorular
Dövme hakkında merak ettiklerinizi, aklınıza takılan tüm soruları bu sayfada bulabilirsiniz.
1- Dövme yaptırmak cilt sağlığına zararlı mıdır?
Sürekli gelişmekte olan dövme sektöründe günümüzde; özellikle boyalar ve bunun yanında tüm ekipmanlar son teknolojiler, doğa ve insan sağlığını gözeten bir üretim bandındadır. Geçmiş yıllarda kullanılan boyaların çeşitli kimyasal içeriklere sahip olması, bazı ciltlere zarar vererek alerjik reaksiyonlara yol açma riski taşıyordu. Günümüzde kullanılan boyalar ise su bazlı, cilde asla zarar vermeyen, vegan boyalardır. Dövme yaptırmanın cilde ya da vücuda zarar verdiği ile ilgili bir bulguya rastlamadık. Ancak dövmenin yapımı ve bakımında en önemli kural. Genellikle kişiler dövme yapan sanatçının uyarılarına uymayarak dövme yapıldıktan sonra gereken önemi göstermediklerinde iyileşme süresi sekteye uğrayabiliyor.
2- Dövme yenilenir mi?
Yer yer bozukluklar, çizgisel bütünlükler ve renk dolumlarında homojenlik sorunu olan dövmeler sanatçınızın uygun gördüğü iyileşme süreci tamamlanınca touch up dediğimiz rötuşlama uygulaması yapılabilir.
3- Dövmenin üstüne dövme yapılır mı?
Memnun olmadığınız ya da değiştirmek istediğiniz dövmeler tamamen kapanabilir ya da kısmı bir değişiklik için yeni bir tasarımla birleştirilebilir. Bu noktada var olan dövmenizin renk ve çizgileri sanatçı tarafından incelenmelidir. Eski dövmenizin ne kadar kapanabileceği iyi bir inceleme gerektirir. Koyu renkli, bol dolumlu işlerin yüzde yüz kapanması biraz daha zordur.
4- Vücut geliştirmek dövmeye zarar verir mi?
Vücut geliştirmek, kas kütlelerini genişletmek var olan dövmenize zarar vermez. Cildinizin esnediği oranda dövmeniz de esner. Vücudunuzu saran cilt dokunuza uygun bir biçimde büyüyeceği için dövmeye bir zarar vermeyecektir.
5- Dövme fiyatı neye göre belirlenir?
Dövme fiyatı, sanatçısı ile doğru orantılıdır. Sanatçı kendi belirlediği fiyat politikası ile ücretlendirme yapabilir. Bunun yanında dövmenin hangi bölgeye yapılacağı, kaç saat süreceği, detayı, kullanılacak renk çeşidi gibi hususlar da fiyatı belirler. Başka bir yöntem de cm2 hesabı yapmaktır. Yapılacak işin eni ve boyu çarpılır. Daha sonra da rengine detayına göre belirlenen bir miktarla tekrar çarpılıp fiyat çıkartılır.
6- Kimler dövme yaptıramaz?
Kronik cilt hastalıkları sahibiyseniz, alerjik bir bünyeniz varsa ve kronik ültiker hastasıysanız dövme yaptırmadan önce mutlaka doktora danışmalısınız.
7- Dövmeye alerjim var mı?
Bir insanın alerjik bünyeye sahip olduğunu ancak tıbbi bir takım testler ortaya koyar. İnsan doğduğu andan itibaren ilerleyen süreçler de dahil zorunlu alerji testlerine tabi tutulur. Bunlar çeşitli ilaç kimyasalları ve doğal içeriklere karşı duyarlılık testleridir. Alerji olup olmadığını öğrenmenin en doğru yolu doktor kontrolünde yapılan testlerdir.
8- Dövme Sanatçısı Nasıl Seçilir?
Her sanatçıda olduğu gibi dövme sanatçıları da farklı tarzlara ve çizgilere sahip. Hangi dövme sanatçısıyla çalışacağınıza karar vermek için dövme sanatçısıyla birebir görüşebilir aynı zamanda sanatçının portfolyosunu inceleyebilirsiniz. Görüşmelerde merak edilen tüm sorular dövme sanatçısına sorulabilmelidir. Dövme ücreti, tasarım çizgisi, dövme işleminden önceki ve sonraki süreç, kullanılan ürünlerin markası veya ekipmanların nasıl dezenfekte edildiği gibi konularda bilgi almak dövme sürecine rahatça başlamanıza yardımcı olabilir.
9- Yazın Dövme Bakımı Nasıl Yapılır?
Yaz mevsiminde dövme bakımını doğru şekilde yapmak hem dövmenin kalıcılığını hem iyileşme sürecini etkiler. Öncelikle dövme sanatçısının önerileri doğrultusunda hareket etmelisiniz. Bunun yanında:
1. Direkt Güneşten Korunma: Yeni yapılan dövmenizi direkt güneş ışığından koruyunuz.
2. Nemlendirme ve UV Koruyucu Krem Kullanımı: Sanatçınızın önerdiği bakım kremlerini uygulayın. Yine sanatçınızın belirttiği zamandan itibaren güneş koruyucu krem kullanın.
3. İyileşme Sürecinde Gözlem: Dövmeniz birinci haftadan sonra kabuk atma ve deri yenileme dönemine başlar. Burada kabukları koparmayın, kaşımayın. İyileşmeyi gözlemleyerek her şeyin yolunda olup olmadığını sanatçınıza danışın.
4. Uygun Giyim: Yaz aylarında pamuklu, keten karışımlı hava alan, bakteri üretmeyen tekstil ürünlerini tercih edin. Cildiniz hava almalı ve ter üretmemelidir.
5. Deniz Havuz: Dövmeniz iyileşene dek (sanatçınızın verdiği tarihe kadar) denize ve havuza girmeyin.
10- Dövme Bölgesi Enfeksiyon Kaparsa Ne Yapılmalıyım?
Dövme sonrası uygun bakım yapılmaması veya hijyen kurallarına dikkat edilmemesi durumunda bölgede enfeksiyon gelişmesi ihtimali bulunur. Bölgenin enfeksiyon kapması ya da alerjik reaksiyon göstermesi durumunda vakit kaybetmeden bir dermatoloğa gidilmeli ve uygun tedaviye başlanmalıdır.
11- Dövme yaptırırken nasıl bir acı hissedilir?
Dövme yaptıran pek çok birey dövme işlemi sırasında hissettikleri acıyı genellikle hafif bir batma ya da sinek ısırığı olarak tarif eder. Hissedilen acının şiddeti dövmenin yapıldığı bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda dövme yaptıran bireyler çizilme veya titreşim hissi de yaşayabilir. Titreşim genellikle kemikli bölgelerde daha çok hissedilir. Dövme yaptıran bireylerin tarif ettiği bir diğer his de yanmadır. Dövme iğnesinin aynı noktadan birkaç kez geçmesi, ağrının şiddetinin artmasına neden olabilir. Tasarımın büyüklüğü, yaptıracak kişinin acı eşiği acı ile ilgili herkesin farklı duyular hissetmesine yol açar.
12- Dövme en az nerede acır?
Kol, omuz, bacak ve sırtın bazı kısımları gibi etli bölgeler daha az acımaktadır. İnsan vücudunda en çok acıyan bölgeler kaburga, boyun, yüz, el ve ayaklar olarak sayılabilir. Eğer hassas bir yapınız veya endişeleriniz varsa ilk dövme için bu bölgelerden uzak durabilirsiniz.
13- Minimal dövme acıtır mı?
Son dönemlerde dövme trendlerinde yükselişe geçen minimal dövmeler birçok sebepten tercih edilmekte. Çizgisel, dolum ya da gölge içermeyen, genellikle tek renkli ve küçük ebatlarda dövmeler minimal dövme sınıfına giriyor diyebiliriz. Hal böyle olunca renkli dolumlar, renk ve gölge geçişleri içermeyen dövme tasarımlarının cilde işlenmesi daha pratik ve acısız olabiliyor. Yine de belirtmek gerekir ki dövmenin yapılacağı bölge de acı seviyesini etkiler.
14- Vegan Dövme Boyası Nedir?
Dünyada hızla gelişen ve değerlenen dövme sektöründe üretim; doğa dostu, temiz içerikli ve vegan olma yolunda büyük ilerleme kaydediyor. Avrupa Standartlarında belirlenen "EU REACH Compliant Tattoo Ink" kavramı ile vegan dövme boyaları üretiliyor. Dünyada birçok ülkede yasalar, bu boyaları kullanmayı zorunlu tutuyor. World Famous Ink, Kuro Sumi, IAMINK, Xtreme Tattoo Ink, Intenze gibi birçok vegan boya markası vegan dövme boyaları üretiyor. Türkiye'de talep artışı gösteren EU REACH boyalar(vegan dövme boyaları), Golden Arrow Tattoo Supply Mağazası ve www.dovmemalzemesi.com websitesinde sanatçı ve vegan dövme müşterilerine sunuluyor.